298 Ποδοσφαιρικά Παπούτσια από 119 μάρκες

όλα τα ποδοσφαιρικά είδη σε ενα site

Μπάλα ποδοσφαίρου – Η ασπρόμαυρη θεά

Δημοσίευση 07-05-2015 στη κατηγορια: Νέα Ποδοσφαιρικά Παπούτσια
Tags:, ,

Οι πρώτες μπάλες ποδοσφαίρου είχαν τα χαρακτηριστικά του αυτοσχέδιου, της ”πατέντας”. Τις έφτιαχναν πρόχειρα από κομμάτια υφάσματος ή δέρματος. Στην Αγγλία κατά το μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν ασκούς κρασιού, αφού τους γέμιζαν με φελλό για επιπλέουν, ως γνωστόν, όταν έπεφταν σε ποτάμι.

Ο διάσημος Charles Goodyear, ιδρυτής του κολοσσού των ελαστικών, στα μέσα του 19ου αιώνα άλλαξε τα πάντα και στο χώρο του ποδοσφαίρου, με τη χημική επεξεργασία του καουτσούκ που ονομάζεται βουλκανισμός. Οι μπάλες άρχισαν σταδιακά να παίρνουν μορφή. Το 1885 μάλιστα κατασκεύασε την πρώτη μπάλα από καουτσούκ. Ο Lindon επτά χρόνια μετά δημιούργησε την εσωτερική σαμπρέλα και έκανε πλέον την μπάλα ποδοσφαίρου πιο προσιτή και άνετη στο χτύπημα με το ποδοσφαιρικό παπούτσι, ενώ την ίδια στιγμή μπορούσε να διατηρηθεί το σφαιρικό σχήμα της.

Πιο πρόσφατα τώρα, στις αρχές της δεκαετίας του ’50 οι μπάλες σύμφωνα με τη μόδα είχαν λευκό χρώμα. Για να γίνει αυτό επιστρατεύονταν εξωτερική βαφή του δέρματος με το κατάλληλο χρώμα και υλικό. Την δεκαετία του ’60 χρησιμοποιήθηκαν σιγά – σιγά συνθετικά υλικά, με σκοπό να επιτευχθεί ομοιόμορφο πάχος στο εξωτερικό περίβλημα της μπάλας. Περίπου τότε διαδόθηκε και η επιλογή της πορτοκαλί μπάλας σε αγώνες όπου το γήπεδο ήταν καλυμμένο με χιόνι, για να είναι πιο εύκολα ορατή από τους ποδοσφαιριστές.

Οι μπάλες όπως τις γνωρίζαμε μέχρι πριν μερικά χρόνια, με τα άσπρα και μαύρα εξάγωνα και πεντάγωνα, εισήχθη στη βιομηχανία του αθλήματος το 1960 από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα και γνωστό εφευρέτη Richard Buckminster Fuller, ο οποίος ήταν οπαδός του μίνιμαλ design. Μέχρι τότε οι μπάλες είχαν 18 ραμμένα κομμάτια, ενώ ο Fuller σχεδίασε ένα σφαιρικό πολύεδρο γεωμετρικό σχήμα, που αποτελούνταν από 20 εξάγωνα και 12 πεντάγωνα.

Η μπάλα αυτή έμεινε στην ιστορία με το μεσαίο όνομα του εμπνευστή της, δηλαδή Buckyball. Για πρώτη φορά ένα τέτοιο προϊόν χρησιμοποιήθηκε σε επίσημο ματς στο μουντιάλ του 1970. Επρόκειτο για την μπάλα Adidas Telstar, που είχε και εκείνη 20 λευκά εξάγωνα και 12 μαύρα πεντάγωνα για να διακρίνεται ευκολότερα από κοντά αλλά και στην τηλεόραση. Το θετικό που προέκυψε για τους ποδοσφαιριστές με αυτή την επιλογή ήταν ότι τα πεντάγωνα βοηθούσαν τα φάλτσα, αφού ήταν ευκολότερο για τον παίκτη να παρακολουθεί την πορεία της.

Η Adidas διατήρησε το σχέδιο αυτό για πολλά χρόνια, μέχρι το 2002. Τις τελευταίες δεκαετίες πολλά έχουν αλλάξει, με τα οικονομικά συμφέροντα και την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου να παίζουν σημαντικό ρόλο. Αρκετές νέες μπάλες έχουν σχεδιαστεί και οι εταιρίες αθλητικών ειδών μπαίνουν στη διαδικασία της καινοτομίας και της πρωτοβουλίας, σε κάθε μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση και όχι μόνο τότε.

Menu
logo
Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας

για ΜΕΓΑΛΕΣ προσφορές