310 Ποδοσφαιρικά Παπούτσια από 119 μάρκες

όλα τα ποδοσφαιρικά είδη σε ενα site

Ποδοσφαιρικά Παπούτσια – Αλληλεπίδραση με τον αθλητή και το έδαφος

Δημοσίευση 16-04-2015 στη κατηγορια: Νέα Ποδοσφαιρικά Παπούτσια
Tags:, ,

Η αρκετά πολύπλοκη σχέση που συνδέει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια από τη μια μεριά με τον αθλητή που τα φοράει και από την άλλη με το εκάστοτε έδαφος, το γήπεδο δηλαδή και την αλληλεπίδρασή τους, είναι εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Η μελέτη αυτή μάλιστα εμπλέκει γιατρούς, γυμναστές και φυσιοθεραπευτές, μέχρι ψυχολόγους και διαφημιστές η managers.

Πρώτο κομμάτι αυτής της σχέσης το δέσιμο, η αρμονική συνύπαρξη ποδοσφαιριστή και παπουτσιού. Δεκάδες δοκιμές μπορεί να γίνουν ανάμεσα σε εκατοντάδες ποδοσφαιρικά παπούτσια, ειδικά σε υψηλό επίπεδο, για να καταλήξει ένα ζευγάρι να ταιριάξει με τον αθλητή. Αυτά με τους πλέον διάσημους ή απλά απαιτητικούς, καθώς σε άλλες περιπτώσεις η διαδικασία αυτή κρατάει λίγα λεπτά. Από την άψογη εφαρμογή μέχρι την θελκτική εμφάνιση, το συνδυασμό με την εμφάνιση της ομάδας και το χαρακτήρα του παίκτη, όλα πρέπει να είναι στην εντέλεια. Η ψυχολογία στον αθλητισμό είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Στο ποδόσφαιρο ο παράγοντας αυτός πολλαπλασιάζεται και η επίδρασή του γιγαντώνεται, αφού έχουμε να κάνουμε με 11 τουλάχιστον διαφορετικούς χαρακτήρες και μαζί την ‘’αίσθηση’’ του φίλαθλου κοινού και την κοινή ομαδική πνευματική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα ‘’μικροπράγματα’’ που επηρεάζουν την ψυχολογία έχουν δέουσα σημασία. Τα κατάλληλα ποδοσφαιρικά παπούτσια λοιπόν για κάθε παίκτη είναι εκείνα με τα οποία αισθάνεται καλύτερα. Όσον αφορά το θέμα της υγείας των ποδοσφαιριστών και της πιθανότητας τραυματισμών, εδώ η επίδραση της σχέσης που συζητάμε είναι σίγουρα μικρότερη. Στο ζήτημα αυτό κυριότερο ρόλο διαδραματίζει το δεύτερο μέρος του τριγώνου, δηλαδή η σχέση ποδοσφαιρικού παπουτσιού και γηπέδου.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο πιο σχετικός με τους τραυματισμούς εξωγενής παράγοντας είναι η αλληλεπίδραση παπουτσιού και εδάφους. Ιδιαίτερα για κάποιους συχνούς και επίπονους τραυματισμούς, όπως η ρήξη χιαστού. Όλη η ουσία στη μελέτη αυτής της πολύ σημαντικής αλληλεπίδρασης είναι στις τριβές που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Οι τριβές επηρεάζονται κατά πολύ από το σχέδιο του παπουτσιού, δηλαδή τον τύπο και τον αριθμό των ταπών του, τη μορφολογία του εδάφους και τέλος τις καιρικές συνθήκες. Όσο πιο μεγάλη είναι η τριβή, δηλαδή όσο περισσότερο το πόδι ‘’αγκιστρώνεται’’ στο έδαφος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι ο πιο συχνός μηχανισμός τραυματισμών είναι ο συνδυασμός των στροφών στην αμέσως επόμενη άρθρωση, που είναι το γόνατο, με το πόδι κολλημένο στο έδαφος. Σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκε το εξής: οι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν για ένα διάστημα κάποιον τύπο παπουτσιού το οποίο είχε περιφερικά της σόλας μακρύτερες τάπες και κεντρικά μικρότερες, είχαν πιο πολλούς τραυματισμούς σε σύγκριση με άλλα μοντέλα με χαμηλότερες, λιγότερες, ή ακόμα σφαιρικές τάπες. Επίσης, ερευνώντας τους τύπους του γρασιδιού, οι περισσότεροι τραυματισμοί καταγράφονται σε συνθετικό γρασίδι σε σχέση με το φυσικό. Η εξήγηση πιθανότατα βρίσκεται στο ότι στο φυσικό χόρτο οι τάπες ‘’εγκλωβίζονται’’ σε μικρότερο βαθμό.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία συνδέονται γενικά με πιο πολλούς τραυματισμούς, αντίθετα με το ψυχρότερο κλίμα και την υψηλή υγρασία. Μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, από τη μια η αύξηση του συντελεστή τριβής έχει θετική επίδραση στην απόδοση του ποδοσφαιριστή, από όσα γνωρίζουμε από τους ειδήμονες, από την άλλη όμως μάλλον αυξάνουν αρκετά τις πιθανότητες τραυματισμών. Προτιμούμε λοιπόν το ποδόσφαιρο σε φυσικό γρασίδι, τα ποδοσφαιρικά παπούτσια με λιγότερες ή χαμηλότερες τάπες και τις ψυχρές, με αρκετή υγρασία, καιρικές συνθήκες.

Σήμερα οι αθλητικές εταιρίες δημιουργούν συνεχώς νέα μοντέλα παπουτσιών, προφανώς αρτιότερα και ποιοτικότερα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αθλητών. Ούτε η υγεία αλλά ούτε και η ψυχολογία των επαγγελματιών αυτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη και δεν γίνονται εκπτώσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Εξάλλου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι από την άριστη σχέση εταιριών, συλλόγων και παικτών και φαίνονται διαθέσιμοι να υπηρετήσουν την εξέλιξη και τη βελτίωση των συνθηκών των αγώνων.

Menu
logo
Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας

για ΜΕΓΑΛΕΣ προσφορές